Deze pagina heeft tot bedoeling je wegwijs te maken in het safari-aanbod op de markt, zodat je bij elk aanbod tenminste de pitfalls ziet zitten, en zodat je ook appels met appels gaat vergelijken.
We beseffen dat het een pak leesvoer is. Maar als je hier even de tijd voor neemt zal je betere en meer doordachtere keuzes maken, wat er op zijn beurt dan weer voor zal zorgen dat je safari-producten zal kopen die beter zijn qua verhouding prijs-kwaliteit.
Wie nog nooit op safari is geweest, heeft zeker en vast moeite met het kiezen van de juiste accommodatie. Concreet; vooral tenten - ook al zijn ze binnenin zeer ruim en zijn ze luxueus ingericht - lijken toch maar gevaarlijk. Zijn die dingen wel veilig? En sterf je daarin niet van de hitte, of wordt het ’s nachts niet te koud?
Laat ons maar eerst de grootste vrees weg nemen; kamers met canvas muren (want je kan zo’n accommodatie meestal nog moeilijk “tenten” noemen) zijn perfect veilig. Er is nog nooit in het bestaan van eender welke lodge in Afrika een roofdier zo’n kamer binnen gedrongen om op een mens te jagen. De reden hiervoor is héél simpel; de mens staat niet op het prooien-lijstje van leeuwen of luipaarden. Integendeel, voor zo’n dieren betekent “de mens” gevaar. Roofdieren houden hun afstand als het op mensen aankomt, en zetten het eerder op een loopje als je te dicht komt. Het is bovendien evenmin zo dat je een roofdier kan “verrassen” met je aanwezigheid. Ze hebben je al lang geroken voor jij hen nog maar ziet.
In feite heeft canvas zelfs een aantal voordelen ten opzichte van stenen muren. Ten eerste kan je dan beter genieten van de nachtelijke geluiden. En ten tweede; op de warme dagen (en dat is het merendeel van de dagen in Afrika) is zo’n tent veel draaglijker ’s nachts (in vergelijking met de klamme lucht die in een stenen gebouw vaak hangt).
Canvas heeft slechts twee kleine nadelen. Op de heetste dagen is het ook heter in zo’n kamer, op de middag. Maar daar plaatst men een ventilator voor. En in de koudste winternachten kan het een tikkeltje fris zijn. Maar dan legt men extra dikke dekbedden met veel dons, en voorziet men warmwaterkruiken aan de voeten (wat het meteen wat avontuurlijk maakt).
Wat ons betreft zijn stenen muren dus licht in het nadeel. Om de klamheid / warmte uit de kamer met stenen muren te halen heeft men daar vaak airco voor nodig. En een airco maakt lawaai, daarom plaatst men dan glas (soms zelfs dubbel). En met die volledig afgesloten kamer verdwijnen dan weer alle nachtelijke natuurgeluiden.
Aan jou de keuze natuurlijk! En die keuze kan bvb gebaseerd zijn op het tijdstip van je reis (winter of zomer). Maar als je tussen de stenen muren terecht komt; probeer dan overdag de koelte binnen te houden door de kamer goed afgesloten te houden. En zet ’s nachts alle ramen open en laat de airco uit.
Een tweede vraag is; moet een lodge omheind zijn met schrikdraad of niet?
De aanwezigheid van zo’n omheining geeft een gevoel van veiligheid. Want dan heb je meteen een “binnentuin” waar je veilig kan in rondlopen en aan het zwembad kan gaan liggen. De waarheid is; in een niet-omheind kamp kan je dat evenzeer. Want die schrikdraad is er veeleer om toeristen een vals gevoel van veiligheid te geven. Via de eerste de beste boom gaat een luipaard zo over de omheining heen. En slangen gaan er onder door. Bovendien staat zo’n schrikdraad zelden op, want er is niet altijd stroomvoorziening.
De lodges die meest gebaat zijn met een omheining zijn lodges die veelvuldig sproeien om een “westers” ogend gazon te onderhouden. Want dat vele groen zou anders té verleidelijk zijn voor ongewenste bezoekers zoals neushoorns, olifanten of buffels. Maar lodges die zo’n tuin niet hebben ogen meteen veel natuurlijker (ze passen meer in hun omgeving) en hebben meteen geen omheining meer nodig. En dat zwembad, dat is er nog steeds hoor.
Een derde vraag bij het kiezen van accommodatie wordt zelden gesteld en is nochtans niet onbelangrijk; hoe groot is het gebied waarop de lodge mag rondrijden?
In vaktermen heet dit “traverse”. Lodge A heeft “traversing rights” met lodge B en C, en dat geeft haar in totaal X Ha aan “traverse”. Sommige lodges hebben een heel groot eigen domein, en hebben geen traverse met de buren nodig. Typisch zijn zo’n lodges aan de dure kant. Andere lodges hebben een klein domein en kunnen niet anders dan hun grondgebied delen met de buren. Anders zouden hun gasten al snel uitgekeken zijn op dat kleine domein. Deze lodges zijn goedkoper.
In wezen hoeft grondgebied delen niet echt een probleem te zijn. Want voor het gehele privé reservaat zijn richtlijnen opgesteld, zodat een goede safari-beleving gegarandeerd blijft. Een voorbeeld van zo’n regel; er mogen slechts twee of drie voertuigen per sighting aanwezig zijn. Of een ander voorbeeld; men mag enkel rijden op cutlines van domeinen waarop men traversing rights heeft (waar domeinen elkaar raken bemerk je loodrechte wegen door de bush, zogenaamde”cutlines”).
Terzijde; er zijn ook nog bijkomende regels die niets met traverse te maken hebben. Zo mogen lodges maar een beperkt aantal bedden hebben per 1000Ha. Deze regel op zich betekent al dat de safari-ervaring in een privé-park veel exclusiever is. Maar ook voor de dieren is het beter (want teveel voertuigen; dat kan hen storen).
Maar hoeveel traverse moet je nu net hebben? Dat hangt af van je safari-ervaring. Wie al meerdere safaris deed wil al eens graag wat langer met een dier spenderen. In plaats van er gewoon wat foto's van te nemen wil men het dier volgen in zijn natuurlijk gedrag. Maar dat kan niet bij elke lodge. Voor de doorwinterde safari-reiziger is het daarom aan te raden om lodges te kiezen met een groot gebied, zonder dat ze te veel moeten delen met de buren. Want delen met anderen betekent dat men tijdslimieten gaat opleggen per sighting, zodat iedereen de kans krijgt het bepaalde dier te zien. Typisch is de tijd die je spendeert aan een sighting dan slechts zo’n vijftien minuten.
Gaat men een eerste keer op safari, dan stoort men zich daar niet aan. Dan ben je beter af op een gebied waar veel wordt gedeeld. Zo maximaliseer je je kansen om alle dieren te zien, en er foto's van te nemen.
The Safari Bug beschikt over alle recente informatie wat betreft traversing rights in de privé parken en kan je helpen bij je lodge-keuze.