Slogan indien we het ooit gebruiken - aanzetten via Toggle

Botswana & Victoria Falls II

 

Deze reis


Een topsafari van elf nachten, gebruik makend van de Sun Destinations lanceringsprijzen voor Xobega Island Camp en Tuskers Camp. Een zeer scherpe prijs voor een absolute topsafariIn een notedop

Aantal nachten:

Lodges:Richtprijs:

Internationale vluchten:


11

Tuskers Camp (4 nachten)
Xobega Island Camp (2 nachten)
Chobe Elephant Camp (5 nachten)

69.500 BWP / 6.125 € per persoon (op basis van 2 personen)
Inclusief lokale vlucht van Johannesburg naar Maun
Inclusief transfer van Maun naar Tuskers Camp
Inclusief transfer van Tuskers Camp naar Xobega Island Camp
Inclusief bush-vlucht van Xobega Island Camp naar Kasane
Inclusief transfers Kasane naar Chobe Elephant Camp en terug
Inclusief een dagtrip naar Victoria Falls in Zimbabwe
Inclusief een boottocht op de Chobe rivier
Inclusief lokale vlucht Kasane naar Johannesburg

Op basis van een tweepersoonskamer
Prijs afhankelijk van het seizoen
Deze prijs is gebaseerd op mid-seizoen 2017 (dus goedkoper IS mogelijk)

Niet inbegrepen
Vanaf 500 €
Zie voorbeeld verder op deze pagina


Vooraf


Botswana is zowat de meest ongerepte safari-bestemming die er bestaat. In welk Afrikaans land is de President zo begaan met de aanwezige natuur? In welk land heeft men de commerciële jacht volledig buiten gekieperd? Welk ander land heeft een leger met een feilloze "track record" wat betreft anti-stroperij? Zoals Botswana is er maar eentje. Het gevolg is echter dat Botswana één van de duurste, zoniet dé duurtste safari-bestemming is in gans Afrika.

Toch hoeft Botswana niet onbetaalbaar te zijn. Je kan bijvoorbeeld weg blijven uit lodges in de eco-toerisme hotspots zoals de Okavango Delta en de Chobe rivieroever. De voorgaande voorbeeldreis doet het op die manier. Deze voorbeeldreis pakt het deels anders aan. We blijven nog steeds weg van dure lodges aan de Chobe rivieroever, en kiezen nog steeds voor een goedkoper alternatief ten westen van Chobe National Park (wat in feite ook beter is voor game drives, maar gelukkig weten de meesten dat niet). Maar we blijven ditmaal niet weg van de Okavango Delta. We kiezen resoluut voor de nieuwe kampen van Sun Destinations; Tuskers Camp en Xobega Island Camp!

Deze twee nieuwe sterren aan het Sun Destinations firmament zijn beschikbaar aan lanceringsprijzen. En dat al zeker tot eind 2017! En die prijzen liggen bijna de helft lager dan eender welke andere lodge in hetzelfde segment. Een nachtje in Xobega of Tuskers kost gemiddeld zo'n USD 325 (hangt af van het seizoen). De concurrentie zit doorgaans aan USD 500 of hoger!

Idem als voorgaande voorbeeldreis; onderstaande reisschema is met zorg samengesteld, en met twee criteria in het achterhoofd; idem kwaliteit (of beter) bieden dan de gekende dure reisschemas, en ondanks dat de prijs aanvaardbaar houden.


Sterke punten

 

 • ◦   Compromisloos; je verblijft in alle wildlife-hotspots van het noordelijk safari-circuit
 • ◦   Begeleiding door ervaren wildlife gidsen en trackers
 • ◦   Kwalitatieve en zeer comfortabele lodges
 • ◦   Lokale vluchten van/naar Johannesburg inbegrepen
 • ◦   Alle inter-lodge transferts en bush-vlucht inbegrepen
 • ◦   Boottocht op Chobe rivier en dagtrip naar Victoria Falls inbegrepen
 Lodges


 
 
 

Tuskers Bush Camp

 
 
 
Stacks Image 547
Stacks Image 549
 
 
Tuskers Bush Camp ligt in een grote concessie ("NG43") tussen Nxai Pan National Park in het oosten en Moremi Game Reserve in het westen. Tuskers Bush Camp is de enige lodge in deze concessie, en ze is maar liefst 365.000Ha groot. Ter vergelijking; da's groter dan alle privé reservaten rond Kruger Nationaal Park samen, en daar zijn meer dan 250 lodges.

Dit kamp biedt de gebruikelijke ochtend- en namiddag/avond game drives, maar daarnaast ook wandelsalaris in Kalahari acacia bushveld, en dat maakt deze lodge meteen uniek. Wandelen is een fantastische manier om wilde dieren te ontmoeten, hun sporen te leren herkennen, en veel te leren over de kleinere zaken in de bush.

Ook de game drives zijn om van te smullen. Moremi is gekend voor zijn grote hoeveelheid roofdieren, en gezien Tusker's concessie er net naast ligt, zijn er ook hier residente leeuwentroepen, luipaarden, hyena's en soms zelfs wilde honden te zien. Ook de cheetah heeft hier zijn thuis. Prooidieren zijn er in overvloed; buffels, zebras, nijlpaarden, lechwe, tsessebe, gnoes, kudus, sabelantilopen, wrattenzwijnen, bavianen, en noem maar op. Ook het vogelleven is talrijk aanwezig; zowel watervogels als grasland-vogels, en natuurlijk ook roofvogels en uilen.
 
 
 
Stacks Image 3035
Stacks Image 3038
 
 
 
Tuskers heeft zes safari tenten in de klassieke "Meru" stijl. Elke tent herbergt maximaal twee personen, maar het kamp zet een limiet op het maximaal aantal gasten, en dat zijn er acht (kwestie van iedereen een goede plaats te kunnen bieden op het safari voertuig). Elke tent heeft een en-suite badkamer met toilet, wastafels en een "bucket shower". Verlichting in slaapkamer en badkamer komt van zonnepanelen.

Het centrale kamp gedeelte bevat een grote tent - waar de maaltijden worden opgediend - en een lounge met diepe zetels en koffietafel, en de obligate bar om 's avonds het stof weg te spoelen met een frisse cocktail. De boma met kampvuur ligt tussen de centrale tent en de bar, en kijkt uit op een druk bezocht watergat. In dit centrale gedeelte van de lodge is ook wifi beschikbaar, en je kan er je camera-batterijen opladen.
 
 
 
 

Xobega Island Camp

 
 
Stacks Image 3131
Stacks Image 3134
 
 
 
Stacks Image 500
Xobega Island Camp is een stukje paradijs in het grootste moerasgebied in Afrika; de Okavango Delta. Het is een droom voor avonturiers en een paradijs voor vogelliefhebbers. Het kamp is enkel te bereiken via boot, vanaf Mboma boot-station.

Het kamp bevat slechts tien "Meru-stijl" tenten, elk uitgerust met twee veldbedden, en achteraan en-suite badkamers in open lucht. Vooraan een klein overdekt terras met safari-zitjes om van de natuurpracht te genieten vanaf je tent. Alles in dit kamp is natuurvriendelijk; zonnepanelen, "bucket showers", chemische toiletten, enzovoort...

Het ontbreekt de gasten echter aan geen enkel comfort. Dit is geen "camping" maar "glamping", zoals dat heet. Elke tent ligt op korte afstand van het centrale kamp, onder de schaduwrijke bomen. Alles is met elkaar verbonden via kleine paadjes die kriskras door de bosjes lopen. Het lijkt de tuin van Eden wel.

Het centrale gedeelte bevat een grote tent waar de maaltijden worden opgediend aan een grote, lange, tafel. En daarnaast ook twee kleinere tenten met rieten salons, en een open boma,; een groot kampvuur met stoelen omheen.
 
 
Stacks Image 513
Safari-activiteiten gaan hier door op het water. Met een voertuig zou je niet ver geraken in dit moerasgebied. 's Ochtends en 's namiddag trekt men er per boot op uit, en vaart men door de nauwe kanalen waar nijlpaarden en krokodillen hun thuis hebben.

Zelfs de drink-stops gaan door op het water. De boot is een metalen sloep met canvas dak. Ook mokoro-ritjes zijn mogelijk; apart te boeken vanaf Mboma boot-station.

Natuurlijk gaat het grootste deel van de tijd naar vogelsoorten, zowel vanaf de boot als van het eiland. De met uitsterven bedreigde Pel's Visarend heeft zijn thuis op Xobega eiland! Zorg voor een goed vogel-boek, of download de app van Robert's of Sasol op je tablet. En vergeet je verrekijker niet!
 
 

Chobe Elephant Camp

 
 
Stacks Image 3190
Stacks Image 3193
 
 
De noorderrand van Chobe is meteen de grens met Namibië. Beide landen zijn gescheiden door de Chobe rivier. Dit deel van het park is zeer populair, vooral dan omwille van de vele olifanten (waar Chobe voor gekend is) die elke dag komen baden. Om game drives te doen aan de oever zijn er slechts twee mogelijkheden; je neemt de "gate" ten westen of die ten oosten, nabij het stadje Kasane. Beide gates zijn eveneens verbonden met een asfaltweg, aangelegd om de gewone burgers toe te laten Namibië in te rijden. Gelukkig blijft deze weg ver van de oever af!

In het oosten, omwille van de nabijheid met Kasane (en de luchthaven) is het druk aan de gate. In die mate zelfs dat self-drivers soms de toegang wordt geweigerd, en dat de regels bij sightings regelmatig worden overtreden (5 voertuigen en meer). Tja, da's het gevolg van de vele lodges en hotels aan die kant. Je vindt er ongetwijfeld de goedkopere opties. Maar de ervaring die je er krijgt is zeker en vast niet zoals het zou moeten zijn.

In het westen heb je ook een aantal lodges, maar omwille van de grotere exclusiviteit, alsook omwille van het feit dat het merendeel van deze lodges zeer luxueus zijn en zich richten op het top-segment van de eco-reizigers, is het er allesbehalve goedkoop.

Chobe Elephant Camp is zowat de enige uitzondering hierop. Zij hielden het iets soberder (de luxueuze extravaganza is er af, maar de lodge heeft nog steeds alle comfort), en mikken eerder op het midden-segment van de markt. Komt ons dat even goed uit!

De gastenverblijven van Chobe Elephant Lodge zijn stenen huisjes met een terras dat uitkijkt op de rivier. De comfortabele kamers zijn ruim en voorzien van alles wat je nodig hebt. De badkamers hebben bad, wastafel, binnen- én buitendouche.

Choke Elephant lodge biedt game drives in een open voertuig, in het Chobe park, maar inbegrepen zit ook één boot trip op de Chobe rivier (deze vertrekt in Kasane). Een volledige dagtrip naar Victoria Falls is eveneens voorzien in dit aanbod.
 
 
Stacks Image 3230
Stacks Image 3233
 
 
 
 Reisschema
in detail 
 

Dag 1


Dag 2

Dag 3

Dag 4
Dag 5

Dag 6


Dag 7

Dag 8


Dag 9

Dag 10
Dag 11

Dag 12

Dag 13

Dag 14

Namiddag: Vertrek in Europa. Internationale vlucht naar Zuid-Afrika.


Voormiddag: aankomst in Johannesburg
Middag: vlucht Johannesburg naar Maun en transfer naar Tuskers Camp
Namiddag: game drive op de NG43 concessie
Avond: diner en overnachting in Tuskers Camp


Voormiddag: ontbijt en game drive of game walk op de NG43 concessie
Middag: relaxen in de lodge en lunch
Namiddag: game drive op de NG43 concessie
Avond: diner en overnachting in Tuskers Camp


Voormiddag: ontbijt en game drive of game walk op de NG43 concessie
Middag: relaxen in de lodge en lunch
Namiddag: game drive op de NG43 concessie
Avond: diner en overnachting in Tuskers Camp

Voormiddag: ontbijt en game drive of game walk op de NG43 concessie
Middag: relaxen in de lodge en lunch
Namiddag: game drive op de NG43 concessie
Avond: diner en overnachting in Tuskers Camp


Voormiddag: ontbijt en game drive of game walk op de NG43 concessie
Middag: transfer naar Xobega Island Camp
Optioneel maar zeker aan te raden; game drive op Moremi Island onderweg naar Xobega!
Namiddag: boottocht in de Okavango Delta
Avond: dineren overnachting in Xobega Island Camp


Voormiddag: ontbijt en boottocht in de Okavango Delta
Middag: relaxen in de lodge en lunch
Namiddag: boottocht in de Okavango Delta
Avond: dineren overnachting in Xobega Island Camp


Voormiddag: ontbijt en boottocht in de Okavango Delta
Middag: bush-vlucht in klein sportvliegtuig van Xakanaxa airstrip naar Kasane
Aansluitend; transfer naar Chobe Elephant Camp
Namiddag: middagmaal en game drive in Chobe National Park (waterfront)
Avond: diner en overnachting in Chobe Elephant Camp


Voormiddag: game drive in Chobe National Park (waterfront) en ontbijt
Middag: relaxen in het kamp en middagmaal
Namiddag: game drive in Chobe National Park (waterfront)
Avond: diner en overnachting in Chobe Elephant Camp


Voormiddag: ontbijt
Volledige dag: trip naar Victoria Falls in Zimbabwe met pick nick lunch
Avond: diner en overnachting in Chobe Elephant Camp


Voormiddag: ontbijt en boottocht op de Chobe rivier
Middag: relaxen in het kamp en middagmaal
Namiddag: game drive in Chobe National Park (waterfront)
Avond: diner en overnachting in Chobe Elephant Camp


Voormiddag: game drive in Chobe National Park (waterfront) en ontbijt
Middag: relaxen in het kamp en middagmaal
Namiddag: game drive in Chobe National Park (waterfront)
Avond: diner en overnachting in Chobe Elephant Camp


Voormiddag: game drive in Chobe National Park (waterfront) en ontbijt
Aansluitend: transfer naar Kasane luchthaven
Middag: vlucht van Kasane naar Johannesburg
Avond: Internationale vlucht naar Europa


Voormiddag: aankomst in Europa.

 
 

Inbegrepen / niet inbegrepen

 

Inbegrepen;

 • ◦   Lokale vlucht Johannesburg naar Maun
 • ◦   Transfer naar Tuskers Camp
 • ◦   Vier nachten in Tuskers Camp, in de NG43 concessie
 • ◦   Transfer van Tuskers Camp naar Xobega Island Camp
 • ◦   Twee nachten in Xobega Island Camp, gelegen in de Okavango Delta
 • ◦   Bush flight van Xakanaxa naar Kasane
 • ◦   Transfer van Kasane naar Chobe Elephant Camp
 • ◦   Vijf nachten in Chobe Elephant Camp, ten westen van Chobe National Park (waterfront)
 • ◦   Transfer van Chobe Elephant Camp naar Kasane
 • ◦   Lokale vlucht van Kasane naar Johannesburg
 • ◦   Alle maaltijden in de lodges, zoals hierboven vermeld in het detailschema
 • ◦   Begeleiding door ervaren wildlife gids en tracker
 • ◦   Twee safari-activiteiten per dag (boottochten, game drives), tenzij je transfers het niet toelaten
 • ◦   Volledige dagtrip naar Victoria Falls inclusief lunch
 • ◦   Boottocht op de Chobe rivier


Niet inbegrepen;

 • ◦   Internationale vluchten
 • ◦   Reisverzekering
 • ◦   Persoonlijke uitgaven
 • ◦   Medische uitgaven (inentingen, malaria tabletten)
 • ◦   Tips
 • ◦   Alle dranken
 
 

Over de internationale vluchten

 

Er zijn ontelbare manieren om tot in Johannesburg te geraken. Via Schiphol, via Parijs, via Heathrow, of via Frankfurt. Voor Nederlanders is de keuze simpel; een rechtstreekse KLM vlucht! Er is slechts één nadeel; KLM vliegt niet met een A380, Air France, British Airways en Lufthansa wél. Al durven Air France en Lufthansa ook een Boeing 777 inzetten in het laagseizoen.

Voor Belgen ligt het iets moeilijker; er is geen rechtstreekse vlucht. Wij raden Air France aan, en wel hierom:

Uit ervaring weten we dat aansluitende vluchten vaak betekent dat bagage achterblijft. In de wilde natuur terecht komen zonder voldoende en gepaste kleding is niet leuk! Aansluitende vluchten betekenen ook vaak een enorm extra tijdverlies, en extra tijdrovende controles. Heathrow is hiervoor gekend.

Met Air france kan je vooropgenoemde problemen vermijden. Hun vlucht is immers rechtstreeks, en de rest van het traject (Brussel - Parijs) gaat met de TGV. Je checkt je bagage dus pas in op Charles De Gaule.

Inchecken bij TGV gaat snel; je hoeft er geen uren op voorhand te zijn. 20 minuutjes vooraf arriveren volstaat. Het is bovendien een korte afstand van de trein naar je gate op Charles De Gaule. En last but not least; wie vliegtuigtickets boekt bij Air France voor een lange afstandsvlucht krijgt sowieso tickets van eerste klasse op de TGV.

Air France tickets kosten typisch zo'n 650€, maar er zijn ook promo’s van om en bij de 500€. Tijdens de zomermaanden/schoolvakanties gaan de prijzen echter wel de hoogte in, tot wel 1300€.

Is een lijnvlucht vanuit een Europees land je toch te duur, kies dan voor een vlucht met Emirates of Qatar. Hier betaal je buiten het hoogseizoen minder dan 500€! Het prijsverschil zit hem niet in de kwaliteit (deze is uitstekend); hun prijzen zijn lager omdat hun overheid de luchtvaartsector subsidieert. De enige pitfall zit hem in je overstap (Doha of Dubai). Let goed op welke vlucht je boekt, want die overstappen zijn soms 8 uur en langer, en in het midden van de nacht.